Zihinsel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı

Zihinsel Yetersizlik Nedir?

Zihinsel yetersizlik, hem zihinsel işlevde bulunma hem de pek çok günlük kavramsal, sosyal ve pratik becerileri içeren uyumsal davranışlarda önemli ölçüde sınırlılıklarla tarif edilen bir yetersizliktir.

Zihinsel yetersizliği olan bireylerin ortak pek çok özelliği olmakla birlikte her bireyin zihinsel yetersizlikten etkilenme tür ve derecesi ile buna eşlik eden uyumsal davranışlarındaki güçlükleri farklı düzeydedir.

Zihinsel (Bilişsel) Gelişim Alanı

Dikkat, hafıza, güdülenme, genelleme becerileri, akademik başarı, biliş ötesi ve genelleme becerileri gibi çok önemli yeteneğin uyumlu bir şekilde çalışması sonucunda ortaya çıkan bütüncül bir alandır. Zihinsel yetersizliği olan çocukların özellikle zihinsel (bilişsel) gelişim alanında güçlükleri vardır.

Dikkat: Dikkatini bir iş/görev üzerine odaklama, dikkati asıl iş ve görev üzerine odaklama ve dikkatini sürdürmedeki güçlükler. Dikkat ve bir iş/görevle ilgilenme süresinin kısa olması, dikkatin çabuk dağılması.

 Hafıza: Bilgileri zihne kaydetme ve gerektiğinde hatırlayarak kullanmada yaşanan güçlükler.

Akademik Başarı: Akademik kavram ve işlemleri, özellikle soyut kavramları öğrenmede yaşanan güçlükler. Zaman kavramının öğrenilmesinde yaşanan güçlükler.

 Biliş Ötesi: Bir problemi çözmeyi planlama, planı uygulamaya koyma, sonucun sağlamasını yapma gibi problem çözme sürecini koordine etme becerilerindeki güçlükler.

 Güdülenme: Bir işi/görevi yerine getirmeye olan istek düzeyinde sınırlılık. Bir işi/görevi yapmak istememe, öğrenilmiş çaresizlik sergileme.

Genelleme/Uyarlama: Öğrenilen bilgi ve becerilerin hayata uyarlanması; farklı kişi, ortam, araç gereçlerle de yapılmasına yönelik güçlükler. Yeni durumlara uymada yaşanan güçlükler.

Dil ve Konuşma Gelişim Alanı

Dil ve konuşma gelişimindeki olağanlık bilişsel olgunlaşmanın en temel göstergesidir. Zihinsel yetersizliği olan bir çocuğun dil ve konuşma gelişiminde gecikmeler görülür. Dil ve konuşma gelişimi zihinsel yetersizliği olan çocukların tanılanmasında uyumsal davranışlar arasında yer alan önemli bir gelişim alanıdır. Zihinsel yetersizliği olan çocukların dil ve konuşma gelişimindeki güçlükler şöyle sıralanabilir:

  • Gecikmiş konuşma
  • Ses üretim bozukluğu, tonlama ve vurgulama sınırlılıkları, kekemelik ve artikülasyon “kelimeye hece ekleme, kelimeden hece düşürme’’ problemleri
  • Alıcı dil “kendisine söyleneni anlama” ve ifade edici dil “düşüncelerini karşı tarafa anlatma” becerilerinde sınırlılıklar
  • Sınırlı sözcük dağarcığı
  • Konuşmayı başlatmada ve sürdürmede yaşanan güçlükler

Sosyal ve Duygusal Gelişim Alanı

Çocuğun sosyal uyarıcılara ve grup yaşantısına, toplumdaki yaptırımlara karşı duyarlı olabilmesi, içinde bulunduğu grupla ya da yaşadığı kültürdeki diğer bireylerle geçinebilmesi onlardan biri gibi davranabilmesi sosyal gelişim olarak tanımlanmaktadır. Duygusal gelişim ise duyguları anlayabilme, kendinin ve başkalarının duygularının farkında olma ve uygun duygusal tepkiler verme becerilerini içerir.

Zihinsel yetersizliği olan çocukların sosyal ve duygusal gelişimindeki güçlüklerşöyle sıralanabilir:

  • Sosyal ilişki kurma ve sürdürmede güçlükler
  • Sosyal ipuçlarını ve duyguları anlama ve yorumlamada sınırlılıkları
  • Sosyal ilişkilerde grup üyelerine bağımlılık
  • Sosyal grup rollerine uygun davranışlar sergileyememe
  • Duygu ve düşünceleri anlama, duyguların farkındalığı ve duyguları ifade

etme güçlükleri

Bu doğrultuda farklı gelişim alanlarında yaşanan güçlüklerle baş edebilme becerilerinin kazanılması amacıyla Zihinsel Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programından faydalanılmaktadır.

Programın Genel Amacı

Bu program ile zihinsel yetersizliği olan bireylerin;

  1. Algı ve bellek becerilerinin geliştirilmesi
  2. Motor planlama becerilerinin geliştirilmesi
  3. Dil ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi
  4. Kendini düzenleme stratejilerinin geliştirilmesi
  5. Sosyal uyum becerilerinin geliştirilmesi
  6. Erken okuryazarlık, erken matematik, matematik, ilk okuma yazma, akıcı vedoğru okuma, okuduğunu anlama, yazılı ifade, dinlediğini anlama ve dil bilgisialanlarında akademik becerilerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.