İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı

İşitme Yetersizliği Nedir?

İşitme duyarlılığının kısmen ya da tamamen kaybından dolayı konuşmayı edinmede, dili kullanmada ve iletişimde güçlük nedeniyle bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumudur.

İşitme Yetersizliğine İlişkin Sınıflandırma

İşitme yetersizliğine ilişkin sınıflandırma; kaybın derecesine, meydana geldiği yere ve oluştuğu yaşa göre birçok farklı etken gözetilerek yapılabilmekle birlikte özellikle eğitim alanında kaybın meydana geldiği yaş önemlidir.

Bu sınıflandırmaya göre, işitmenin çok erken yaşta kaybı, geç yaşta kaybına oranla bireyin gelişimini daha olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle kaybın dil öncesi ya da dil sonrası dönemde oluşma durumu dikkate alınır.

Bu doğrultuda işitme kaybından kaynaklı sınırlılıkları en aza indirmek ve her alanda işlevselliğiarttırmakamacıyla İşitme Yetersizliği Olan Bireyler İçin Destek Eğitim Programından faydalanılmaktadır.

Programın Genel Amacı

Bu program ile işitme yetersizliği olan bireylerin;

  1. İşitme cihazı, koklearimplant veya diğer işitmeye yardımcı cihazlarıyla mevcutişitmelerini en iyi seviyede kullanmalarının sağlanması
  2. Dil ve iletişim becerilerinin normal gelişim basamaklarını takip ederek gelişimlerinin desteklenmesi
  3. İşitsel algı ve bilişsel becerilerini etkileşimli olarak kullanabilmelerinin sağlanması
  4. Erken okuryazarlık becerilerinden başlayarak ileri düzey okuma yazma becerilerinin desteklenmesi
  5. Erken matematik becerilerinden başlayarak ileri düzey matematik becerilerinindesteklenmesi
  6. Dil edinimi sonrası iletişim, işitsel algı ve bilişsel becerilerini etkin kullanabilmelerinin desteklenmesi
  7. Farklı ortamlarda iletişim sırasında kendine güveni, iletişim aksaklıklarında telafi edici stratejileri ve iletişimi bozan çevresel faktörlerle başa çıkma yöntemlerini kullanabilmelerinin sağlanması hedeflenmiştir.