Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Özel öğrenme güçlüğü genel olarak normal ya da normalüstü zekâ seviyesine sahip olunmasına rağmen bireyin yaşı, zekası ve verilen eğitim düzeyine göre beklenen düzeyde öğrenememesiyle birlikte ciddi akademik başarısızlık ile kendini gösteren bir durumdur.
Özel Öğrenme Güçlüğü Sınıflandırması
Özel öğrenme güçlüğü genellikle üç akademik alanda kendisini göstermektedir: Okuma, yazma ve matematik.
Birinci ve en yaygın görünen özel öğrenme güçlüğü grubu disleksidir. Disleksi ciddi okuma güçlüğü olarak açıklanmaktadır ve disleksi olan çocuklar okuma becerilerini edinmekte ve/veya geliştirmekte zorlanmaktadır.
İkinci özel öğrenme güçlüğü grubu disgrafidir. Disgrafi ciddi yazma güçlüğü olarak ifade edilmektedir ve disgrafi olan çocuklar yazma becerilerini edinmekte ve/veya yazılı ifade becerilerini geliştirmekte zorlanmaktadır.
Üçüncü özel öğrenme güçlüğü grubu diskalkulidir. Diskalkuli ciddi matematik güçlüğü olarak açıklanmaktadır ve diskalkuli olan çocuklar temel matematik becerilerini edinmekte ve/veya matematik işlemlerini gerçekleştirmekte zorlanmaktadır.
Bu doğrultuda bireylerin akademik başarılarını attırmak ve her alanda işlevselliği sağlamak adına Özel Öğrenme Güçlüğü Olan Bireyler Destek Eğitim Programından faydalanılmaktadır.
Programın Genel Amacı
Bu program ile öğrenme güçlüğü olan bireylerin;
doğru okuma, okuduğunu anlama, yazılı ifade, dinlediğini anlama ve dil bilgisi
alanlarında akademik becerilerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.