Engel türü ve derecesi ne olursa olsun hareket etme, egzersiz yapma, sportif aktivitelere katılma bireye haz vermekte, hareket etmekten duyulan haz da bireyin yaşam motivasyonun arttırmaktadır.
Spor, uzun uğraşlar gerektiren disiplinler bir bütündür. Sporla uğraşan engelli bir çocuk, sabretmeyi öğrenir. Dikkatini toplamayı ve geliştirmeyi öğrenir. görev bilincine varma, kendisine verilen bir görevi eksiksiz ve vaktinde yerine getirme bilincini kazanır. Kısaca belli bir disiplin içinde hareket etmeyi öğrenir. Engelli çocuk spor sayesinde sosyalleşir. Özellikle takım oyunları içeren sporlarda, zihinde kolektif bir bilinç oluşturma, hoşgörü gösterme, ekip arkadaşına saygı duyma, işbirliği içinde hareket etme, empati kurma gibi becerileri kazanır. Küsme, çabuk kızma, başkalarıyla alay etme gibi, olumsuz davranışları terk ederek daha uyumlu bir birey haline dönüşür. Ayrıca bireyin sporda elde ettiği kişisel başarılar; sevme, sevilme ve ait olma gibi ihtiyaçlarını tatmin ederken, aynı zamanda özgüveninde artışa neden olur.
Bu bilgiler doğrultusunda kurumumuz Efe Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi personeli olarak özel öğrencilerimize bir parkur hazırlamak istedik. Böylelikle özel eğitimde ulaşılması hedeflenen “entegrasyon” için son derece önemli bir işlevi yerine getirdik. Tamamen ekibimizin el emeği ve çabası ile destek eğitimi programlarımıza yönelik iki aşamalı bir parkur düzenledik.
İlk parkurumuzda başlangıçta öğrencimize bir yönerge veriyoruz. Ardından 11 istasyondan oluşan parkurumuza sokuyoruz. Parkur sonunda başlangıçta verilen yönergeyi yerine getiren öğrencimiz ödüllendiriliyor.
İkinci parkurda ise fizik tedavi alan öğrencilerimizin günlük yaşamda karşılaşabilecekleri değişik yürüme alanlarını oluşturduk. Başlangıçta ince kum zemin devamında engebeli alan sonrasında taşlık bir alan ve son aşamada küçük bir rampa ile yürüyüş yolumuzu tamamladık.